Hikayat perut buncit - Blog Makanan di Melaka - Blogger - Makanan pelik di Johor

Blog Admin | 03:10:00 | 0 comments

Hikayat perut buncit - Blog <b>Makanan di</b> Melaka - Blogger - Makanan pelik di Johor


Hikayat perut buncit - Blog <b>Makanan di</b> Melaka - Blogger

Posted: 03 Feb 2014 09:09 PM PST

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola

Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...

So mari kita cerita pasal makanan...

Sebab semua orang suka makanan!

Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)

Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,

Class gitu orang johor ni,

Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri

Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya

Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 

bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.

Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat

Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar

Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain

Mee Bandung Muar tiada tandingannya !

Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya

Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat

Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit

Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam

Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2

Mestilah cukup pedasnya :)

Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun

Kalau LA lebih prefer soto bihun

LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,

sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil

Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni

Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang

Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata

Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya

Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas

Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng

Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?

Gerenti puas hati :)

Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu

Datang kempunan nak makan telur pindang

Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat

Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'

Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang

Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor

Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang

Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.

Rasanya sangat sedap :)

Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang

Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool

Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam

Haha tak pastilah pulak,

Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin

Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni

Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan

Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi

Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat

Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau

Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus

Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid

Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor

Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik

Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang

Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan

Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni

Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar

Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang

Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 

daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.

Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus

Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong

Lontong kuah dan Lontong kering

Kalau LA lebih prefer lontong kering 

Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah

Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 

Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak

Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil

Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum

Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia

Senang kata briyani yang paling wanted lah

Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak

Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?

First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor

Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi

Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah

LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka

Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri

Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza

Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya

Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 

Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru

Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada

Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan

Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati

Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor

Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas

Otak-otak ni isi ikan yang berempah

Tempat lain pun ada juga kalau tak silap

Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)

Dan berbeza dengan negeri lain

Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor

Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar

Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.

Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan

Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

Omak Kau!!!!: PERLAWANAN BOLA SEPAK PAHANG LAWAN JDT <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2014 08:11 AM PST

KEBENARAN ITU PAHIT!! KEADILAN ITU PERIT!! PERJUANGAN ITU SAKIT!! RAKYAT BENCI UMNO!! UMNO IS DEAD!!

POTO Travel & Tours: <b>Johor</b> Bahru, Kebanggaanku! (Bahagian <b>...</b>

Posted: 12 Feb 2014 09:32 PM PST

Perjalanan yang memakan masa hampir 7 jam di dalam bas sangat meletihkan. Saya hanya menjamah sedikit makanan dan minuman memandangkan bas tidak membuat perhentian berulang kali, Cuma dua kali sahaja. Namun, apabila tiba di destinasi, kepenatan yang dirasai terus hilang diulit kegembiraan dan rasa teruja yang tidak terhingga. Secara jujurnya, sangat jarang saya ke sini untuk meluangkan masa cuti secara persendirian oleh kerana tanggungjawab tugasan yang digalas. Percutian selama 2 hari ke Johor ini saya ingin gunakan sebaik-baiknya. 

Johor, sememangnya merupakan sebuah negeri yang sedang membangun dan berkembang baju. Terdapat banyak tempat menarik yang boleh ditemukan di sekitar Johor. Hati saya tertarik untuk menjenguk ke pusat membeli-belah yang terkenal dengan barangan berjenama, iaitu Johor Premium Outlet. Jika ditanya, sudah tentu ramai sudah mengenalinya. Terletak di Indahpura, lokasinya adalah bersebelahan dengan Lebuhraya Utara Selatan di mana kita boleh lihat bangunan JPO jika dari arah Kuala Lumpur sebelum tol keluar menyusur Lapangan Terbang Senai (Senai Airport exit toll) di sebelah kiri. Pusat membeli-belah ini mudah diakses dari semua laluan keluar masuk dari Johor mahupun Singapura.

Apa sebenarnya yang dimasukkan dengan JPO? Ianya adalah merupakan sebuah pusat membeli-belah dengan kira-kira 80 rangkaian barangan berjenama seperti Canali, Ralpj Lauren, Gucci, Fossil, Armani, Burberry, Coach dan banyak lagi di persekitaran yang unik dan terbuka! Ia telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia kita pada 11 Disember 2011. Pusat membeli-belah ini dimiliki oleh anak syarikat Simon Genting Berhad, iaitu Genting Simon Sdn Bhd yang meliputi kawasan seluas kira-kira 45 ekar. Keadaan susur atur butik atau kedai serta kemudahan yang disediakan dan persekitaran yang luas ini memberikan keselesaan untuk pengunjung yang hadir untuk membeli-belah. Harga diskaun boleh didapati sebanyak 25% hingga 65%. 

Untuk peringatan kepada sesiapa yang singgah ke butik seperti Burberry dan Coach ini tidak menerima kunjungan yang ramai dalam satu masa. Saya terpaksa beratur dahulu sebelum dibenarkan untuk masuk ke dalam butik Coach. Pelik memang pelik, tetapi itulah hakikatnya dan mungkin polisi mereka agar masing-masing dapat mencari barang kesukaan secara selesa dan tidak berpusu-pusu untuk merebut barangan.

Sememangnya saya gemar akan suasana yang terdapat disekitar JPO ini kerana ia mempunyai kelainannya tersendiri. Kemudahan mesin ATM Maybank, tempat makan, tandas dan paling penting, surau! Boleh juga beristirehat di sini jika kepenatan berjalan-kaki di bangunan ini. Walaupun hanya dua tingkat sahaja, namun saya rambang mata dan tidak dapat membuat keputusan ke mana yang ingin dituju terlebih dahulu. Gucci, Carlo Rino, Fossil, Roxy semua saya ingin pergi dalam satu masa! Orang agak ramai, memandangkan hari cuti dan juga terdapat para pengunjung dari seberang Singapura dan Indonesia.

Tempat ini sangat sesuai bagi mereka yang menghabiskan masa dengan membeli-belah. Jika hanya ingin mencuci mata sahaja, pasti akan rasa sedikit kecewa kerana hanya dapat menelan air liur sahaja. Tidak banyak yang saya beli, memandangkan saya ke sini bukan untuk shopping semata-mata, tapi lebih untuk bersantai di hujung minggu.

Fasa II telahpun dilancarkan dan dibuka pada November tahun lalu dengan kawasan yang meliputi lebih daripada 1000 ribu kaki persegi yang menempatkan 40 kedai baru, menjadikan jumlah keseluruhan kedai yang terdapat di pusat membeli-belah dari 80 kepada 120! Banyak kan?

JPO memang telah menjadi sebuah destinasi untuk membeli-belah yang mampu menarik minat jutaan bukan sahaja tempatan, malah Singapura dan seluruh negara. Secara tidak langsung, JPO akan terus menyumbang kepada pembangungan ekonomi di kawasan di situ  dengan adanya kedai-kedai baru yang ditubuhkan serta pengalaman membeli-belah yang menarik di mana ia dapat meningkat taraf pelancongan dan menjad sumber kebanggaan di kalangan rakyat Johor.



Guess!




Jenama kegemaran saya, Furla!




ATM Maybank, untuk pengeluaran wang tunai

Oh MK!

Oroton



Tempat menjamu selera



Setelah puas berjalan-jalan di sekitar sambil mengosongkan duit poket yang ada, saya bercadang untuk bersiar-siar di sekitar Teluk Danga. Kemungkinan ada yang masih tidak mengetahui dengan kewujudan tempat itu. Mana tidaknya, ini juga merupakan julung kalinya saya ke sini dan kali pertama mendengar nama tempat ini. Teluk Danga (atau lebih dikenali sebagai Danga Bay) adalah merupakan sebuah pusat rekreasi yang terbesar di bandar Johor Bahru, Johor, Malaysia. Tempat ini juga terletak berdekatan dengan Istana Bukit Serene iaitu kira-kira 7 kilometer dari pusat bandar Johor Bahru. 

Mempunyai keluasan kira-kira 728 hektar, Teluk Danga ini bakal menjadi sebuah pusat pertumbuhan  baru masa depan Johor Bahru. Apa yang menjadi tarikan ialah kawasan persisiran pantai yang kerana terdapat taman permainan seperti taman tema termasuklah zoo mini! Kawasan ini juga membabitkan tiga sungai iaitu Sungai Danga, Skudai dan Melayu yang akan didirikan dalam pelbagai projek pembangunan rumah dan komersial. Dengan pelaburan kira-kira RM 15 billion yang dikeluarkan oleh Danga Bay Sdn Bhd, sebahagian daripada tanah yang menghadap ke Selat Tebrau dan Singapura akan dibangunkan. Dikatakan, kemungkinan 10 tahun yang akan datang, Teluk Danga akan dinaiktaraf berikutan terdapat beberapa projek mega yang akan dijalankan dan bakal menyaksikan pertumbuhan pesat dalam sektor hartanah, dan juga ekonomi. Kawasan itu yang termasuk dalam Iskandar Malaysia bakal menyaksikan pertumbuhan pesat bukan sahaja dalam sektor ekonomi, tetapi juga dalam hartanah.

Suasana pada waktu malam
Petting zoo, sesuai untuk kanak-kanak dan seisi keluarga

 



bersambung...

My Little Amazing World: Orang <b>Johor</b> - Mummydearie - Blogger

Posted: 13 Feb 2014 08:00 PM PST

Ya, ya, I ni orang Johor. Lahir di Batu Pahat. 15 tahun dok kat Batu Pahat. Tu... sekolah perempuan yang tersergam indah tu, (tetiba  teringat lagu sekolah - T.I.G.S.!T.I.G.S.!) Temenggong Ibrahim Girls' School (eh, bukan Temenggong Jugahlah!) 3 tahun I belajar di sana sebelum masuk boarding school.

Sebab itulah bila KA bercerita hal kerja sambil leisure-leisure kat BP bersama family, I pulak yang over excited bagi komen macam blog-itu-aku-yang-punya!  Ada pulak orang kampung sebelah yang jealous tak pasal-pasal. Eh, BP lagi glamor daripada Muo awak tu, ok!

Teringat zaman anak dara glamor dulu-dulu. Bila orang tanya, 'Awak orang mana?' (sajalah ni taktik memikat padahal kalau takda slang, boleh aje agak orang mana...) bila kita jawab aje, 'Orang Johor!' teruslah soalan kedua terpacul seperti yang diduga, 'Orang Jo-wo yek?' (OKje, betul tak bunyinya tu? Kita failed bahasa Jawa nih!)

Selalunya I akan jawab balik, 'Tak! Orang Bugis! Keturunan lanun lagi!' Keh3x...

Padahal I ni memang pun Jawa... eh, tak! Mix parentage gitu - Jawa campur Melayu (taknak ngaku tu...) Tapikan janganlah speaking Jawa dengan akak. Terkebil-kebil akak nanti tak tahu butir perkataan. 

Kalau dah kata asal dari Johor memang Jawa ajelah, ya? Takda keturunan lain ke, macam Pan Asia ke, mamak ke, Bugis ke, Banjar ke.... mesti nak dikaitkan Johor dengan Jawa aje ^_^

By the way, geng bas sekolah ni kalau tutup mulut macam perempuan Uzbek sopan aje dari Ferghana tapi kalau buka mulut, mak hai....fasih you all speaking Jawa! Kelas betul Cik Hainom-khon/Hainomova nih!) Oppsss...selingan mengumpat terkeluar tajuk pulak! Over excited pulak mengumpat hari Jumaat nih...mengapalah I jadi begini, ek!

I ni sebenarnya dah jadi Si Tanggang. Lama betul tak menjenguk kampung halaman. Maklumlah dah jadi orang kampung durhaka. Lama tak balik Johor. Last sekali, ergghh.... tak ingat bila pulak dah! Tapikan, emak kita ada di KL juga makanya tidaklah kita jadi anak durhaka pulak! 

Sebab itulah I suka berkunjung ke blog Kakzakie. Best mendengar cerita dari Johor. Apatah lagi bila beliau upload gambar makanan orang Johor. Aduhai, I rasa nak pitam masa tu juga. Teringin, terliur, termengidam semuanya datang bersatu dalam hati ini. Nak nangis meronta-ronta rasanya nak balik kampung ....

Baru-baru ni Kakzakie pergi upload gambar pisang tanduk goreng. Arghh...meroyan-royan I kat sini. Dah lama tak dapat makan pisang goreng cicah cili kicap nih. Marbeles rasanya...meleleh air liur nih sekali lagi!

Kita orang kat Johor ni kalau boleh semua pun nak cicah cili kicap nih. Tak kiralah apa pun - buah jambu batu, jemput-jemput, pisang goreng, eh pendekata semua punlah kita cicahkan dengan cili kicap nih. Nikmatnya... wa cakap lu... memang azab jiwa raga ni kalau membayangkannya!

Tetiba rindu gulai asam pedas ikan tenggiri/ikan parang/ikan jenahak mak masak masa zaman budak-budak dulu. Teringat juga ikan pais mak yang marbeles gila. Apalagi kalau keladi masak pedas. Tambah pulak menu udang galah mak... Sedapnya....tak mungkin kenangan menikmati juadah mak itu akan terpadam dalam ingatan nih. Sekarang ni mak dah pencen masak.... so, takdalah harapan nak merasa masakan mak lagi *sedihpilugitu*

Ni nak story satu cerita kelakar masa I kecil dulu. Masa tu bila cuti sekolah my late brother akan bawa I naik KL (kita orang dok kat selatankan so memang kena 'naik' KL lah, faham ya!) My Abang sulung dengan tiga orang kakak tinggal menyewa masa muda belia remaja dulu (mereka kerja di KL masa tu) Satu pagi my kakak suruh pergi kedai  runcit berdekatan beli sedikit barang dapur. I pun pergilah. Budak kecik pantang disuruh gi kedai runcit, sambil tu dapat juga beli jajankan...

Sampai kat kedai runcit I pun cakap kat tuan punya kedai (Abang Melayu ya),

"Bang, bagi saya bawang kecik dengan cili padi!"

"Bagi aje tak boleh, Dik. Kalau nak beli, Adik nak berapa ringgit?"

Blah, blah, blah.... lepas tu,

"Eh, Bang! Lupa lak! Nak lada hidup gak!"

"Lada hidup??? Lada kat sini semuanya dah mati, Dik!"

Nak kena potong 18 kot Abang nih!

You all perasan tak kat Johor tu kalau you famous ke atau jadi orang berjasa kat kampung, tentu nama you akan terukir di bintang di parit @_@ 

Kat Johor ni apa-apa pun di'parit'kan. Parit Bilal, Parit Imam, Parit Besar, Parit Kassan, Parit Jawa, Parit Raja dan macam-macam parit lagi yang kita orang ada tau! So, banyakkanlah berjasa pada kampung halaman kerana akan terukir indah nama kita nanti di parit-parit yang ada (Nasib baik belum ada orang yang di'longkang'kan...)

Orang Johor ni kalau cakap memang suka aje 'ek, ek,ek..' kat belakang ayat. Entahlah, tak tahu kenapa ek kita orang suka cakap gini? Tapi macam best aje ek kalau setiap patah ayat tu kita 'ek'kan ajelah. Betul tak? .... Betul ,ek! Best aje!

Masa mak duduk di kampung, bila balik aje acara wajib pagi hari bila buka mata mestilah nak pergi paso (pasar) pastu cari breakfast sebab mengidam nak makan lontong. Kalau tengahari tu biasanya mak masak lauk marbeles untuk anak-anak. Kalau tidak pun kita enjoy makan nasi beriani gam ke, beriani Muo ke (apasal lak Muo yang dapat nama nih? Padahal jual kat BP! Menyampahs giler!)

Tetiba teringat pulak kat Minyak Beku... eh, the last time si Tanggang and family balik kampung, kita ada meronda gak gi Minyak Beku. Nanti ek, kita gi tengok kat manalah gambar-gambar tu kita simpan. Ada, ada...kalau kita rajin nanti kita up entri lapuk tu...

Apa yang bestnya tentang jadi orang Johor ni? Wah, macam-macam ada tau! You all janganlah jealous kalau I story mory pasal kebanggaan menjadi rakyat Johor sebabnya I bukan orang Pahang, Terengganu, Kelantan, Perak dan sebagainya so tak bolehlah nak bermaharajalela bangga bercerita pasal negeri orang pulak kan!

Yang best, Sultan Johor hensem @_@ Kaya pun kaya...you all mana ada beli plate kereta mahal-mahal pastu letak kat kereta nasional aje...~_^ Kat Johor ada JPO. Kat Johor ada Legoland lagi.... 

Kat BP tu walaupun bukan bandar besar macam JayBee, kita orang ada hypermarket, ada drive thru McD, ada nasi beriani sedap gila, mee bandung, laksa Johor, pendekata kalau tak naik KL pun leh survive ler duduk kat BP.... keh3x  (eh, ini comparison nak bagi tergigit lidah geng sekapal tu aje...)

Kat kampung I ada kilang Munchy's dengan Hup Seng, ok! Kita orang setakat biskut jenama ni memang tak heranlah. Kita orang buat-buat baling, main lenyek-lenyek aje. Kita orang pun ada tongkang pechah tau tapi dari kecik sampai la ni tak pernah pulak I nampak tongkang nih @_@ 

Eh, oklah! Tak mahu bangga diri (Cis, lepas bermegah-megah baru teringat nak jejak tanah!) Yang penting, I am Johorean @_@ 

Hidup Johor!

P.S. Gambar cilok kat Uncle Google aje hari ni...


Blog <b>Makanan di</b> Terengganu: <b>Makanan</b> Western Sedap <b>di</b> Kuala <b>...</b>

Posted: 04 Feb 2014 11:40 AM PST

Malam ni JDT lawan Pahang tapi tak best la blog pasal bola

Sikit-sikit nak gaduh, sikit-sikit nak provoke...

So mari kita cerita pasal makanan...

Sebab semua orang suka makanan!

Dan kalau cakap pasal makanan tak buat orang nak gaduh :)

Sebagai seorang anak jati johor, saya nak kongsikan makanan-makanan tradisional orang Johor yang sangat sedap belaka! Pastikan anda tidak lapar sebelum scroll ke bawah :)

Laksa Johor

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,

Class gitu orang johor ni,

Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri

Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya

Kalau di rumah LA, ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 

bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.

Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat

Mee Bandung 

Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar

Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain

Mee Bandung Muar tiada tandingannya !

Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya

Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat

Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit

Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam

Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2

Mestilah cukup pedasnya :)

Soto

Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun

Kalau LA lebih prefer soto bihun

LA suka sangat kalau soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,

sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil

Nasi Ambang 

Subhanallah, kecur tengok gambar ni

Ni memang favourite LA daripada kecik sampai sekarang

Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata

Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya

Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas

Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng

Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?

Gerenti puas hati :)

Telur Pindang

LA teringat saat-saat baru memulakan pengajian di Terengganu

Datang kempunan nak makan telur pindang

Tanyalah dekat kawan-kawan mana nak dapat

Semuanya tak faham apa itu 'telur pindang'

Rupa-rupanya di selatan sahaja yang ada Telur Pindang

Kalau anda ke kenduri perkahwinan di negeri Johor

Biasanya mereka akan memberi Telur Pindang

Mengikut resipi tradisional Johor, Telur akan direbus bersama Garam, Kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan berbagai jenis bahan lain. Bahan tersebut adalah Kulit Bawang Merah, Kulit Bawang Putih, Serai, Daun dan isi Lengkuas, Daun Senduduk, Daun Jambu Batu dan sebagainya.

Rasanya sangat sedap :)

Ada juga perkhidmatan pos untuk mereka yang nak telur pindang

Kacang Pool

LA pun tak pasti kenapa namanya kacang pool

Mungkin sebab kuahnya dalam mangkuk tu nampak macam kolam

Haha tak pastilah pulak,

Kalau family LA kami selalu perkena kacang pool di medan selera sebelah Bomba Larkin

Try la, makanan yang simple tetapi sangat sedap :)

Mee Rebus Johor

Urmmm...sedap jugak ni

Selalunya kalau LA Mee Rebus ni makan sarapan

Sedap, yelah, takkan lah nak nasi lemak dan roti canai setiap pagi

Mee Rebus Johor ni kuahnya pekat

Dihidang bersama telur rebus, daun bawang, bawang goreng, tauhu dan lada hijau

Kadang-kadang kalau sedap lagi ada seafood dalam mee rebus

Antara yang popular di Johor Bahru adalah Mee Rebus Tulang Az dan Mee Rebus Haji Wahid

Memang terkenal sangat :) silalah cuba bila datang Johor

Botok-botok

Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik

Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang

Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan

Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni

Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar

Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang

Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 

daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.

Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus

Lontong 

Kalau di Johor terdapat dua jenis lontong

Lontong kuah dan Lontong kering

Kalau LA lebih prefer lontong kering 

Tapi kebanyakannya lebih sukakan lontong kuah

Lauknya sama cuma bezanya kuah lodeh itu sahaja 

Tapi variasi lauk untuk lontong kering ni lebih banyak

Boleh letak rendang, sambal jawa, sambal kentang dan bergedil

Biasanya dimakan untuk sarapan...nyum nyum

Briyani Gam Johor

Briyani Gam Johor memang terkenal dalam Malaysia

Senang kata briyani yang paling wanted lah

Harganya agak mahal sedikit kerana bahan-bahannya yang banyak

Apa bezanya briyani biasa dengan briyani gam ni?

First, pembuatannya cerewet, wajib beras basmati yang panjang-panjang tu kalau nak panggil briyani johor

Dan briyani gam ni, ayam atau daging itu dimasak bersama nasi

Kalau di Malaysia yang paling famous adalah di Batu Pahat iaitu Briyani Mohd Shah

LA pernah pergi masa lunch, semua dah habis... gilalah. 

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Muar adalah antara yang terkenal di Malaysia selain asam pedas Melaka

Dan saya percaya di negeri-negeri lain pun ada asam pedas tersendiri

Tetapi setiap versi asam pedas negeri ni berbeza

Keistimewaan asam pedas Johor berbanding asam pedas lain adalah kepekatannya

Asam pedas di Johor di pekatnya lain macamMemang pekat dan secukup rasa... 

Kalau di Johor Bahru antara yang sedap adalah Asam pedas Anisofea di Mount Austin dan Asam Pedas Tasik Johor Bahru

Kemudian, asam pedas Melaka ada Lada hitam, asam pedas Johor tak ada

Selalunya untuk penambah rasa dan bau, diletakkan daun kesum, daun limau purut atau bunga kantan

Dan untuk sayur-sayuran, tomato, bendi atau terung

Otak-Otak

Haaaa ni lagi satu makanan anak Johor sejati

Makanan yang simple dan dihidangkan di serata Johor

Otak-otak... dan yang paling terkenal ialah otak-otak Kempas

Otak-otak ni isi ikan yang berempah

Tempat lain pun ada juga kalau tak silap

Cuma kalau di Johor ni pedas rasanya :)

Dan berbeza dengan negeri lain

Otak-otak boleh dijumpai hampir di semua kedai makan malam di sini

Air Kathira

Air Kathira/Katira memang popular sangat di Johor

Kalau di Johor yang sangat famous adalah Air Kathira Abu Bakar

Air Kathira ni ada 'isi-isi'nya seperti biji selasih, katira, kembang semangkuk dan sebagainya.

Mengikut kata-kata orang Johor Lama, air Katira yang asli mempunyai sekurang-kurangnya 7 ramuan

Itu sahaja buat masa ini, ada masa update lagi :)

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 comments